20 November 2007

Una presentacion plan faita d'en Tezuka e de son òbra

Osamu Tezuka Imprimir
escrit per Godai [levat d'aquest siti]
divendres, 02 novembre de 2007

Va néixer a Toyonaka (prefectura d' Osaka) el dia de la cultura, el 3 de novembre de 1928 i va morir al 9 de febrer de 1989. Com a mostra de la seva importància només cal dir que a Japó se l'anomena manga no kamisama (literalment "déu del manga").

Tezuka va ser un dels pioners de l’animació japonesa i amb Astroboy va crear els primers dibuixos animats per a la televisió del Japó. El seu nom i els seus personatges formen part de la història popular japonesa i és l'autor més important i influent de la història del manga.

Els seus pares eren Yutaka i Fumiko Tezuka. Quan era petit , normalment llegia els còmics del seu pare i anava sovint a contemplar, durant hores, el ballet de la companyia teatral Takarazuka, en el poble on va viure la seva infància. Durant els anys de guerra dibuixava incansablement als seus quaderns.

Va dedicar-se a dibuixar manga aplicant tècniques pioneres, com l'ús de les historietes amb una distribució diferent de les vinyetes, formant el que seria els story manga o mangas de llarga duració. A més, un dels més importants llegats de Tezuka al manga, són els ulls desproporcionadament grans - influència en bona part pels dibuixos animats de Walt Disney, els quals admirava - i que actualment són un dels trets més característics de l’animació i el manga japonès, essent el shojo (manga adreçat a un públic femení) el màxim exponent d'aquesta característica.

Profundament marcat per la segona guerra mundial va procurar transmetre missatges optimistes en els seus dibuixos. Va estudiar medicina a la universitat - ofici que mai va exercir - i fou a l'edat de 19 anys, quan va dibuixar el seu primer treball de gran importància: Shin Takarajima ("La nueva isla del tesoro", 1947) i que va arribar a vendre aproximadament uns 350.000 exemplars. Però fins la dècada dels anys 50 no van sorgir els seus grans i famosos personatges destinats a un públic infantil com Janguru Taitei ("Kimba el lleó blanc", 1950), Tetsuwan Atom ("Astro boy", 1951) i Ribbon no Kishi ("La princesa Cavaller", 1953) considerat el primer manga del gènere shojo de la història.
Uns anys més tard una de les pel·lícules d'animació de Disney, El Rei Lleó, es basaria en una de les primeres obres de Tezuka, Janguru Taipei ("Kimba el lleó blanc", 1950).

A les següents dècades continuà l’èxit amb obres una miqueta més madures i enfocades per a un públic més adult amb sèries com Black Jack (1973), Hi no Tori ("Fénix", 1954), Buddha, (Buda, 1972) i Adolf ni tsugu (Adolf, 1983). La carrera de Tezuka va donar un gir profund amb la culminació de la sèrie MW (1976) on va tractar temes poc freqüents en el manga de l’època: l'homosexualitat, la corrupció política o terrorisme.
Apart de les innovacions que introduí en el manga, també va ser un dels pioners de l’animació japonesa. No va ser fins el 1962 quan va crear la seva empresa d'animació japonesa, Mushi Productions i va fer versions de les seves obres més famoses: Astroboy, va ser la primera sèrie de dibuixos animats, de periodicitat setmanal, al Japó. El 1973 l’empresa va haver de tancar per vàries crisis de la productora. El 2003 se'n va fer una nova versió animada adaptada als nous temps.

Com heu pogut llegir en tota la seva vida, Tezuka, va tenir una producció prolífica i va dibuixar prop de 700 manga, va dibuixar més de 150.000 pàgines i va fer més de 60 pel·lícules en 35 anys. El país sencer va quedar molt dolgut davant la notícia de la seva mort el 9 de febrer de 1989 i el seu funeral va adquirir una dimensió nacional.
El 1994, a la ciutat de Takarazuka on va viure la seva infantesa, es va inaugurar el museu Tezuka, en honor seu i a les seves obres.

Algunes de les obres de Osamu Tezuka que han arribat a Espanya:

Lost world (1948) Glénat. Volum únic. 8,95€

Metropolis (1949)Glénat. Volum únic. 7,5€

Keinchi i el seu tiet que és detectiu privat han anat a japó a investigar un cas, però en arribar a metròpolis es troben embolicats en els plans malèfics del Baró Roig que ha fet construir una gran plataforma voladora per dominar el món, però la clau que serveix per dominar la plataforma desapareix.

Astroboy (1952) - Glénat. 20 toms publicats (de 23) - Mensual - 7,50€ / númer

L’1 de gener de 1963 es va estrenar l'anime per la cadena fuji TV. Astroboy es va convertir en l’heroi de la primera sèrie setmanal de dibuixos setmanals. Aquesta revolució va fer arribar, el petit robot a un heroi nacional, i més tard ha arribat a ser un mite pel Japó.
Astroboy va ser construït pel profesor Tenma després de la mort del seu fill Tobio en un accident d’automòbil. En descobrir que l’Astroboy, degut a la seva complexió, no pot substituir el seu fill perdut, per no créixer i desenvolupar-se com un nen real, el va vendre a un circ. Un dia, en una actuació, el troba el Doctor Ochanomizu que l’adopta i el reintegra a la societat. Després d’això podrà comptar amb nombrosos companys d’aventures.


La princesa caballero (1953) Glénat. 3 volums. 8,95€ / número

Crimen y castigo (1953) Otakuland. Volum únic. 6,5€

Fènix (1954)

La inmortalitat de l’ocell Fènix que “crema al morir i reneix de les seves pròpies cendres”. Obra ambientada en un futur llunyà que va fer durant la seva llarga carrera. No s'ha acabat de publicar tota, només alguns arcs argumentals.

vol.1 - Planeta deAgostini. 11 volums. 4,15€ / número
vol.2 "El pájaro de fuego" - Planeta deAgostini. 2 volums. 7,50€ / número
vol.3 "Ressurrección" - Planeta deAgostini. 2 volums. 7,50€ / número

Dororo (1967) inèdita, adaptada en una pel·lícula d'imatge real

Oda a Kihirito (1970) Otakuland. 3 volums. 8,95€/número

Ayako (1972) Otakuland. 2 volums, 11€ / número


Buda (1972) laneta deAgostini. 10 volums. 11,95€ / número


Black Jack (1973) Glénat. 6 volums publicats (de 17) -Bimestral - 12,00 € / número

Osamu Tezuka, el geni creador d'aquest manga, també va estudiar medicina abans de ser un brillant sensei del manganime. Podria tractar-se d'una autobiografia amb tocs de ficció i realitat ben barrejats. Un cirurgià clandestí i mestre del bisturí (rodolí :-) realitza operacions increïbles que freguen l'impossible als clients que li demanen els seus serveis.

MW (1976) Planeta deAgostini. Volum únic. 592 pàg. 19,95€

Anàlisis web MW es pot considerar, amb tot el dret, com a una novel·la negra visual.
Malgrat que el dibuix, característic de Tezuka, pugui semblar un xic “retro”, ben aviat el lector se n’oblida ja que el carisma dels personatges i de la pròpia història l’engoleix en un món on la traïció, la violència i el misteri hi són ben presents.

Amb MW, Tezuka posa sobre les pàgines la corrupció política, el terrorisme, l’homosexualitat, l’assentament de bases americanes en territori Japonès, etc. Temes delicats que l’any 1976, quan es va publicar el manga, no devien de ser molt païdors per la societat japonesa del moment.

El árbol que da sombra (1981) Planeta deAgostini. 8 volum. 11,95€ / número


Adolf (1983) Planeta deAgostini. 5 volums. 1 al 4: 8,99€; 5: 9,59€ / número
Ens narra la història de tres personatges que es diuen igual i que viuen la segona Guerra Mundial. Un és Adolf Kauffman, fill de pare alemany i mare japonesa; el segon, Adolf Kamil, jueu exiliat al Japó i el tercer, Adolf Hitler, el dictador alemany.
L’autor creua els tres Adolfs a partir d’una excusa argumental, un macguffin: apareixen uns papers que demostren l’origen jueu de Hitler.

Tezuka, escuela de Animación 1 de Tezuka productions (2003) Norma editorial, llibres d'il·lustracions creatives per a mangakes emprenedors. 2 llibres - 11€ cada unPròximament (2008)

Next World (1951) Glénat. Volum únic

La nueva isla del tesoro. (1947) Glénat. Volum únic. L'obra que va llançar a la fama un jove Tezuka i basada en la famosa novel·la d' Stevenson.

No comments:

Post a Comment